Ta słodka kolacja z makaronem to smak mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy, aż się uszy trzęsły
Makaron z serem to danie, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie na potęgę. Robiła je moja mama, robiła też babcia, bo wszystkie dzieci w rodzinie chętnie pałaszowały słodki przysmak. Najczęściej jedliśmy taki makaron z twarogiem na kolację, ale danie może być także obiadem na słodko.
Jak zrobić makaron na słodko z serem?
Dawniej najczęściej jeśliśmy to danie z makaronem domowej roboty, który często robiła moja babcia. Makaron na słodko był najczęściej wtedy, kiedy został z obiadu, czy to po rosole, czy to po zupie pomidorowej. Dziś łatwiej makaron ugotować. W przepisie proponuję świderki, ale może to być dowolny makaron.
Dodatek to najprostszy na świecie patent: twaróg z odrobiną śmietany i cukru. Inna wersja to twaróg z miodem (bardzo polecam płynny miód lipowy albo delikatniejszy wielokwiatowy). Oczywiście ilość cukru w przepisie można zmienić w zależności od własnych preferencji lub zastąpić go innym słodzidłem (np. ksylitolem).
Gotowy makaron wystarczy wymieszać z serkiem, posypać cynamonem i pyszna kolacja na słodko gotowa. Całość zajmie ci razem z gotowaniem makaronu nie więcej niż kwadrans, a jeśli masz już ugotowane kluski, to zrobisz to danie w kilka minut.
Przepis: Makaron z serem na słodko
Pyszne i proste danie z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 415 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu świderki
- 250 g twarogu tłustego
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron ugotuj, twaróg rozgnieć z widelcem ze śmietaną i cukrem.
- Serwowanie makaronuUgotowany makaron wymieszaj ze słodkim twarożkiem. Danie oprósz cynamonem.
Makaron z twarogiem można podać na ciepło, u nas jednak zawsze jedliśmy to danie na zimno.
Inne pomysły na makaron z twarogiem
Wersja makaronu na słodko z cynamonem to tylko jedna z opcji, ponieważ, szczególnie w sezonie, oprócz twarogu, cukru i śmietany babcia lubiła dodawać do klusek także świeże owoce, najczęściej truskawki, ale też maliny, jagody czy porzeczki (poza sezonem mogą to być również owoce mrożone albo owoce z kompotu). Makaron na słodko można także podać z musami owocowymi, dżemem czy konfiturami. W tej wersji też świetnie smakują.